Darobas
начало     новини     галерия     контакти     BG EN
Darobas
Darobas

Душата на лозата 

Лозаро-винарски комплекс Даробас
Darobas
        
Darobas
 

Сравнение между стоманена тел и кабел Делтекс

23 фев 2011

Стоманена тел

 

ДЕЛТЕКС

- Разтяга се и се свива при промяна на температурата. Слабо придържа разстенията и се налага допълнително придържане чрез връзване. Проводник на електричество и може да изгори листата или плодовете в случай на големи бури.

 

+ Делтекс не се влияе от температурни изменения в диапазона от -40 до +70 градуса Целзий. Полиестерът, от който е направен не е електрически проводник.

- Прекалено много манипулации през зимния период: отпускане на теловете, за да се свалят по-ниско, после опъване за да се върнат обратно, при което няма никаква сигурност за добрата поддръжка и състояние на лозите.

 

+ Благодарение на постоянната му обтегнатост, не може да падне на земята - той остава винаги опънат под носещата тел. Лекота при работата и спестяване на време. Кабелът остава винаги закачен на планките и така не представлява опасност за машините.

 

- При отпуснатата тел винаги съществува голям риск да бъде "хваната" от машините, което да предизвика много скъпо струващи повреди.

 

+ Адаптиран е към всички машини в лозарството и улеснява тяхното преминаване, тъй като винаги е опънат.

- Тежестта на стоманената тел, както и грубата й структура, я правят продукт труден за манипулиране, а понякога дори опасен. Често при поставянето й се откъсват клони, листа или плодове. В случай на често прекъсване на телта е много трудно да бъде възстановена с един възел.

 

+ Кабелът Делтекс не наранява растенията и не може да ръждяса. В случай на прекъсване, кабелът се връща в нормалното си състояние и пада на земята без да причинява сериозни наранявания. Поправя се с един възел (по-икономично) или с клипса.

- При обтягането на стоманената тел често се получават леки повреди на повърхността му, което обаче ускорява корозията. Ръждата е огромен проблем, тъй като тя попада върху растенията и плодовете. Тази корозия е вредна за гроздето, както и за самата тел, тъй като намалява значително живита й.

 

+ Постоянна обтегнатост, не се нуждае от допълнително обтягане. Благодарение на еластичността и материала, от който е направен, кабелът не се поврежда при различните манипулации.

- Много повече персонал и материали са необходими, за да се опъва стоманената тел, няколко пъти годишно. Поставянето е трудна поради тежестта и твърдостта й.

 

+ Нямате нужда от голям персонал за поставянето му, благодарение на ниската тегло и гъвкавост на материала.

- Трудно и продължително повдигане върху по-разлистените лозя. Липсва гъвкавост при отместването на телта и срещате трудност заради увитите около нея мустачки.

+ Повдигането е много по-бързо благодарение на еластичността му. Спестяването на време и лекотата при работа с Делтекс правят използването му от 5 до 12 пъти по-ефективно от стоманената тел. Освен това, структурата на Делтекс не позволява увиването на мустачки около него.

 

- Трудност при извършване на манипулациите при терени с по-голяма денивелация.

+ Лекотата и еластичността позволяват на Делтекс да се адаптира към всякакви терени. Няма нужда от допълнително обтягане, нито да го поставяте на земята.

 
 
 

Facebook

   

Контакти

 
 
   

ДЕГУСТАЦИИ И ПРОДАЖБИ
Фирмен магазин: ул. Върбица 6, София
Работно време: Понеделник-петък, 09:00-17:30

Лозаро-винарски комплекс Даробас
с. Песнопой, общ. Калояново, обл. Пловдив

ФИАЛ ООД
бул. Евлоги Георгиев 173, София 1504

Daorbas
+359 2 946 1665

 
      Copyright Darobas. All rights reserved   WebDesignBG